Velfungerende Blødgøringsanlæg trods øget vandpris pr. 01.01.2024

om processen fra problem og borgerhenvendelser til undersøgelser, beslutning og byggeprojekt og på sigt god økonomi for den enkelte borger

Hårdt vand affødte mange borgerklager

Solrød Vandværk fik mange borgerhenvendelser i perioden 2016-2019, hvor mange borgere klagede over det hårde vand og al den forkalkning, som brugerne møder i hverdagen.

Vandets hårdhed og de mange negative følger af hårdheden for brugerne blev taget op til behandling i bestyrelsen. Bestyrelsen forstod problematikken og ville gerne undersøge, hvilke muligheder der var for at håndtere det hårde vand og skabe en positiv forandring.

Anerkendelse af problemer og kortlægning af alternativer

Bestyrelsen ønskede en brugerundersøgelse for at få problematikken nærmere belyst og for at få så mange borgere inddraget, som muligt. I slutningen af 2020 allierede bestyrelsen sig med det rådgivende ingeniørfirma Rambøll A/S, som forestod selve undersøgelsen og der blev sat fokus på alle adresser, som havde et målernummer. Brugerundersøgelsen kan ses i vedhæftede materiale på hjemmesiden.

Brugerundersøgelsen – fokus og konklusion

Bestyrelsen ønskede grundige og valide data for at få belyst, om vandets hårdhed var et problem. F.eks. hvor mange oplever vandets hårdhed som et problem og er der eventuelt ønsker om et centralt blødgøringssystem.

Rambøll har spidskompetence udi markedsundersøgelser og forestod Vandværkets brugerundersøgelse. Rambøll kontaktede alle de matrikler, som er registreret med et målenummer, hvilket svarer til ca. 5.475 husstande. Undersøgelsen strakte sig over 4 ugers svartid og her i var indlagt en påmindelse inden deadline for besvarelse, deltagerprocenten lå på 46% af de adspurgte.

93% oplevede problemer og 82% ønskede en central løsning

93% oplevede Solrød Vandværks vand som hårdt og 92% oplevede problemer med tilkalkning i husholdningsapparater og installationer. 91% ønskede blødere vand og med afsæt i borgernes samlede viden ønskede 82% at Solrød Vandværk etablerede et blødgøringsanlæg, på trods af forventelig øget kubikmeterpris.

Bestyrelsen rådførte sig med advokatfirmaet WINadvokater op til beslutningen, for at være sikre på, at beslutningen og den videre arbejdsproces foregik korrekt og lovmedholdeligt på alle niveauer. Gode intentioner og ønsket om at imødekomme brugernes kritik var ikke nok i sig selv, da det er vigtigt at sikre et lovmedholdeligt grundlag for så stort et projekt.

WINadvokater har vurderet bestyrelsens beslutningskompetence og brugerundersøgelsens validitet ift. at igangsætte arbejdsprocessen hen imod et centralt blødgøringsanlæg. På baggrund af de fremlagte data og sagsakter er beslutningen og dermed anlægget fuldt bakket op og ligger inden for rammen af bestyrelsens mandat.

Krig, inflation og rentestigning påvirker kubikmeterprisen

Den endelige prisstigning ligger over den tidligere estimerede kubikmeterpris og er direkte påvirket af den internationale situation, hvor det lokale projekt også bliver påvirket af forsinkede råvarer, rentestigning og inflation direkte påvirket af krigens udbrud i Ukraine mv.

WINadvokaternes vurdering kan læses i sin helhed i det tilhørende materiale tilknyttet denne nyhed på hjemmesiden.

Privatøkonomisk gevinst overstiger øget prisstigning

Beregningen for samlede besparelse ved vandets blødhed dækker den øgede udgift på vandets kubikmeterpris, om end besparelsen er ”mere usynlig”. Det er en usynlig besparelse, da det viser sig i form af længere holdbarhed for husholdningsapparater og -installationer og brug for mindre doser rengøringsmiddel, vaskepulver mv.

Så vi beklager den uventede merpris for vandet og forventer samtidig, at endnu flere borgere lige om lidt vil mærke alle fordelene ved det blødere vand – også på bundlinjen for egen husholdning og økonomi.

 

 

 

Borgere er begejstret for ny blødgøringsteknologi

Solrød Vandværk har officielt indviet landets første anlæg, der kan lave blødt vand helt uden at forurene og samtidig forlænger levetiden på husholdningsmaskiner.

Brugerne og ejerne af Solrød Vandværk er begejstrede for deres nye blødgøringsanlæg, der gør vandet blødt, før det kommer hjem i husholdningernes haner.

– Nu er glas og tallerkener fine uden pletter i vores opvaskemaskine, og brusebadet forbliver rent uden at få kalkstriber så hurtigt. Det er rigtigt godt system.

Sådan forklarede flere af de deltagende brugere, da vandværket for nylig havde åbent hus, hvor alle interesserede kunne se det nye anlæg til blødgøring af drikkevandet. Det reducerer kalken i vandet, så hårdheden falder fra det normale 21 dh til under 10 dh.

Hans Odder giver en rundvisning til nysgerrige borgere

Rambøll og Krüger har projekteret og udført blødgøringsanlægget i tæt samarbejde med søsterselskabet Veolia Tyskland og Solrød Vandværk. Gennem flere måneder har partnere kørt det nye anlæg ind, der nu officielt er taget i brug og producerer 1 million m3 blødgjort vand om året til forbrugerne. Ifølge erfaringer fra andre lande kan det mere end fordoble levetiden på dyre husholdningsapparater som vaskemaskiner, opvaskemaskiner, kaffemaskiner, blandingsbatterier osv.

Bygherrer og leverandører til Solrød Vandværk

Genbruger spildevand

Vandværkets driftschef Hans Odder stod for en række rundvisninger i løbet af dagen og forklarede, hvordan det nye blødgøringsanlæg, der er landets første af denne type med CARIX-teknologi, fungerer uden at skabe ny forurening.

– Når vandet er hentet ind fra boringerne, kommer det igennem en proces, hvor afkalkningen foretages med et system, der helt undgår at anvende kemiske stoffer, før drikke vandet sendes ud til forbrugerne.

I stedet bruges vand med CO2 til at genopfriske afkalkningssystemet. Spildevandet fra denne proces bliver så ikke ledt ud i den nærliggende Køge Bugt, men sendes i stedet gennem en ny rørledning til det nærliggende biogasanlæg, hvor det er indgår i genanvendelse af madaffald fra København.

– Dermed undgår man samtidig at bruge kostbart rent drikkevand i denne sidste proces, kunne Hans Odder fortælle.

Selvom CARIX teknologien er ny i Danmark, er den ikke ny på markedet. Veolia Tyskland har 35 års erfaring med projektering og opstart af CARIX anlæg, hvis blødgøringsteknologi er velegnet til vandværker fra ca. 4-500.000 m3 pr. år og opad.

Solrød Vandværks nye blødgøringsanlæg, der er landets første af denne type med CARIX-teknologi, fungerer uden at skabe ny forurening

Bæredygtig teknologi uden kemikalier

Teknologien har ifølge projektchef Jørgen Christian Iversen fra Krüger flere bæredygtige fordele:

– Den er kemikaliefri, udnytter genbrugt CO2 fra andre industrielle processer såsom ammoniakproduktion og biogas, vand-spildstrømmen indeholder kun de fjernede salte og CO2, ligesom teknologien har den laveste CO2 emission pr. m3 produceret vand, sammenlignet med andre blødgøringsteknologier. Derudover har CARIX 50% lavere energiforbrug end ved f.eks. membranafsaltning. Hertil er anlægget Han fremhævede, at let at vedligeholde og betjene i den daglige drift.

Driftschefen fik flere roser for en modig vision fra de øvrige parter, der har været med til at bygge dette anlæg, og alle fremhævede det fine som resultat af et stærkt samarbejde.

Formand Per Hangaard og forsyningschef Hans Odder Solrød Vandværk er optimistiske omkring det nye blødgøringsanlæg